Aan de Hoge school voor de Kunsten in Utrecht ben ik opgeleid als grafische vormgever. Sinds mijn afstuderen in 1998 richt ik me op het maken van autonoom werk. Mijn werk bestaat onder andere uit het maken van foto-objecten en realiseren van projecten. Ik onderzoek op deze manier de grenzen van ruimte en tijd en doorgrond mezelf en de natuur hiermee. De natuur belicht ik van verschillende kanten, hierdoor tracht ik het statische van het medium fotografie op te heffen en de beschouwer bewust te maken van de gelaagdheid van de werkelijkheid. In mijn fotografie gebruik ik zo min mogelijk perspectief, dit doe ik om tot de kracht van de vier elementen (aarde, vuur, water, lucht) te komen. Door deze manier van fotograferen ontdek ik de wereld op een universele manier.

Water Sterren
De ruimtelijke werking van water ontdekte ik toen ik het licht erin zag dansen alsof het een sterrenhemel was. Zoals de sterrenhemel mij een gevoel van ontzag kan geven zo gaf het water mij dat ook. Dit fascineerde mij. En zo ben ik aan deze ontdekkingsreis begonnen. Het verrassende beeld dat het water mij laat zien, heb ik gefotografeerd. Ik noem deze fotoserie “Water Sterren”. Het is alsof het water als een planeet door de ruimte zweeft maar tegelijkertijd draagt het water die ruimte in zichzelf. (Als je op de knop 'IJs Ster I' drukt kom je bij het Water Sterren filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=lWHEHc0_isc)

Filmpje Watersterren en wezens
'Water sterren en Wezens': Water werkt als een prisma, wanneer er licht doorheen schijnt. Het licht in het water is de essentie van alle vormen en kleuren. Ik heb uit de serie foto's van 'Water Wezens' een oorspronkelijke vorm gehaald, zodat wat zich wil laten zien naar voren komt. Het is alsof ik de diepte van de oceaan ontdek en met het project 'Water Sterren' het universum ontdekte. Waarbij het lijkt alsof het water als een planeet door de ruimte zweeft maar tegelijkertijd draagt het water die ruimte in zichzelf. Als je op de foto drukt, kom je bij het filmpje 'Watersterren en wezens' op youtube : https://youtu.be/EPKfq4vN10I

Hart of the Sun
Toen ik als tiener Scheikunde les kreeg en te weten kwam van de atomen en moleculen inspireerde me dat. In de diepte van de materie kunnen we ook de ruimte zien. De atomen zag ik als planeten en sterren. Het project 'Watersterren' laat me tevens zien dat de ruimte niet alleen in het universum te ervaren is. Het lichtspel op het water deed me ook aan sterren en planeten in het Universum denken... Het filmpje 'Hart of the Sun' neemt je mee naar binnen waar je uiteindelijk in het Universum weer uit komt... Dit is de link: https://www.youtube.com/watch?v=SnkRjb-Gkw0 Foto's: 'Infinite Sun' en 'Water Stars' . foto's en film: Thecla Jorna . Stem: Anja de Roos

Foto-objecten
Ik orden mijn foto's waardoor de beschouwer in zijn totaliteit een nieuw beeld krijgt. Voor elke fotocollage zoek ik naar de juiste presentatie. Ik lamineer de losse foto's en maak ze zo dat ik er mee kan bouwen. Aan de achterkant verstevig ik ze met draadeind en schroef ik ze met moertjes vast. In eerdere werken heb ik de losse foto's in een metalen frame geklemd. Sommige foto-objecten kunnen aan het plafond hangen, zoals Luchtspiegeling I en II en Millennium opgang. Onder de foto-objecten Luchtspiegeling I en II kan men op een natuurbed gaan liggen. Door deze presentatie spoor ik de mens aan bewuster te kijken en te voelen.

Natuurbedden
Het gevoel van vrijheid dat ik als kind had, toen ik vroeger thuis op het gras lag en de wolken voorbij zag drijven wil ik herbeleven op een natuurbed. Omdat ik zelf geen tuin had, heb ik de natuur in huis gehaald. Het begon met een grasbed voor de presentatie van Luchtspiegeling II. Op het grasbed kan je gaan liggen en naar de Luchtspiegeling kijken (deze hangt aan het plafond). Ik had een bedspiraal bedekt met gras. Later gebruikte ik ook ander materiaal zoals conifeer takjes, mos en stenen. Er zijn ook andere natuurbedden ontstaan van materiaal dat ik verzamelde uit de natuur zoals: kastanjes, eikeltjes, munga bonen, bladeren, schapenwol, zand van het strand, inktvisborstbeen, zeewier en rozenblaadjes.

Natuur Mandala
In een droom kwam ik in contact met een prachtige mandala gemaakt van foto's van de natuur. Door deze droom ben ik op zoek gegaan naar informatie hierover. De mandala is een oer symbool, een model voor alles wat een geheel voorstelt. Ook ieder mens en ieder levend wezen vormt zo'n geheel. Een cirkel met een stip in het midden is al het begin van een mandala. Een cirkel symboliseert wat je maar wilt, of het nu eencellige zeediertjes is, een mens of de kosmos. De scheppingscode in het centrum bepaalt de hoedanigheid van de vorm.Vanuit het centrum van de mandala ontstaat de beweging en ordening in tijd en ruimte. De vormen die in de cirkel plaats vinden staan voor beweging en verandering (golf lijn), communicatie/wisselwerking der tegengestelde krachten (lemniscaat) en groei (spiraal).

Nadat ik er één voor het eerst getekend had, kreeg ik een idee om ze ook in de natuur te gaan maken. De natuur geeft me inspiratie, ik verzin niet van te voren wat ik ga maken dit ontstaat in het moment. Ik wandel over het strand of door het bos en kijk om me heen, op een gegeven moment ligt er materiaal en is er een plek waar ik de mandala ga maken.

Millennium Opgang
In het jaar 2000 heb ik vanaf maart t/m december tijdens volle maan de zonsopgang boven het wad op Schiermonnikoog en Terschelling gefotografeerd. Ik ben elke maand naar het wad gereisd om symbolisch een nieuw millennium in te luiden. Een fotorolletje van 36 opnames heb ik vol geschoten. 12 foto's voor, 12 foto's tijdens en 12 foto's na zonsopgang. De foto's vormen een geheel, 4 foto's verticaal en 3 foto's horizontaal. Ik onderzoek op deze manier de grenzen van ruimte en tijd. Tevens tracht ik door middel van dit project mezelf en de natuur te doorgronden.

Tekeningen
Met een penseel schilder ik een lijn en ik bekijk de lijn daarna van verschillende kanten. Hier reageer ik weer op door een andere lijn te zetten, omdat ik hierin iets zie. Ik gebruik de kleur om de vorm te versterken. Ik vind het interessant dat ik van te voren niet weet wat ik ga tekenen. Zo kan er van alles ontstaan vanuit een expressie van een lijn. Een andere manier van tekenen van mij is iets (foto of voorwerp) natekenen zonder te kijken op het papier. Pas als ik het in grote lijnen getekend heb, ga ik kijken. Verrassende beelden kunnnen dit ook opleveren. Het kan er op lijken of ik kan er iets anders inzien. De bomen zijn pin en inkt tekeningen uit mijn studie tijd. De dieren zijn houtskool tekeningen van studies uit de dierentuin.

Wolkenrama's
Ik heb een serie foto's van wolken gemaakt. Ik noem ze Wolkenrama's. Elk deel ervan is apart gefotografeerd. Door deze serie panorama foto's lees ik de tekens in de lucht. De rama's zijn doorkijkjes naar de open lucht, zoals je door een raam naar buiten kan kijken.

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten